Volejte ZDARMA: 800 888 101

Zpět na články

Tepelná čerpadla: Nejčastější dotazy

Pokračovat ve čtení
Petr Bareš

Petr Bareš

Ještě jste se nerozhodli pro změnu starého vytápění za nové tepelné čerpadlo? Dali jsme pro vás dohromady přehled nejčastějších dotazů a důležitých informací, které by vás mohly před nákupem tepelného čerpadla zajímat.

„Potřebuji u tepelného čerpadla odtok kondenzátu?“

Ano, v případě tepelného čerpadla vzduch–voda.
Ne, v případě tepelných čerpadel země–voda a voda–voda.

„Jaký je princip funkce tepelného čerpadla?“

Tepelné čerpadlo funguje podobně jako lednička. Akorát úplně naopak. Odebírá tepelnou energii z okolního prostředí, kterou následně přemění k vytápění domu a ohřevu vody. Více informací o principu fungování tepelných čerpadel vzduch–voda, země–voda a voda–voda se dozvíte v našem článku.

„Stoupnou provozní náklady, když budu topit na víc stupňů? Jak moc?“

Obecně platí, že každé zvýšení teploty o 1 °C znamená zvýšení provozních nákladů o 2,5 %.

Nejúspornějším řešením je tedy podlahové topení, které udržuje příjemnou vnitřní teplotu při výstupní teplotě kolem 35 °C.

„Jaká je cena tepelných čerpadel ve srovnání s ostatními zdroji tepla?“

Na první pohled jsou investiční náklady na tepelné čerpadlo vyšší než na elektrokotel, plynový kotel, kotel na tuhá paliva atd. Při podrobnějším porovnání (pořizovací cena tepelného čerpadla, náklady na provoz, údržbu atd.) ale zjistíte, že tepelné čerpadlo představuje finančně nejvýhodnější systém vytápění. Více informací najdete v našem článku Návratnost tepelného čerpadla aneb Kdy se vám investice vrátí.

„Jaký výkon tepelného čerpadla potřebuje můj dům?“

Výkon tepelného čerpadla musí odpovídat tepelným potřebám budovy s uvážením potřeby teplé vody a dobám blokování elektrického tarifu. Spočítejte si pomocí našeho online průvodce, které tepelné čerpadlo bude pasovat do vašeho domu.

„Je při venkovní instalaci nutné použít topnou vodu s prostředkem proti zamrznutí?“

Nikoliv. Plnit soustavu ochranou proti zamrznutí není nutné. Ochrana před zamrznutím je řešena pomocí reakce regulátoru tepelného čerpadla.

„Je možné u tepelného čerpadla vzduch–voda použít jako zdroj tepla vzduch z místnosti?“

Nikoliv. Potřebný průtokový objem vzduchu pro tepelné čerpadlo je příliš vysoký. Proto je nutné zajistit tepelnému čerpadlu přívod vzduchu zvenku.

„Musí se provádět na tepelném čerpadlu pravidelná údržba?“

Nikoliv. Tepelná čerpadla jsou podobně bezúdržbová jako například chladnička. Při dodatečné montáži v případě modernizace odpadá za určitých okolností dokonce povinnost měření stávajícího kotle. Jednou za 2 roky je dobré provést pravidelný servis, díky kterému budete mít jistotu, že je čerpadlo v pořádku a připravené na sezónu.

„Která oběhová čerpadla mám použít?“

Oběhové čerpadlo by mělo být dimenzováno svým výkonem a velikostí na tlakové ztráty potrubní sítě. Nesmí se použít oběhová čerpadla s plynule řízenými otáčkami.

„Bude tepelné čerpadlo fungovat i v nejtužší zimě, při extrémně nízkých teplotách?“

Při teplotách pod bodem mrazu obsahuje okolní prostředí (vzduch i země) stále dostatek energie na vytápění. Tuto energii tepelné čerpadlo přemění na vyšší teplotní úroveň, aby ji učinilo využitelnou pro topné účely. Naše tepelná čerpadla spolehlivě topí při venkovní teplotě až do -20 °C.

„Který zdroj tepla je pro mě nejlepší?“

Při výběru ideálního zdroje tepla je nutné zhodnotit detailní informace o vašem objektu a vzít v úvahu vaše specifické potřeby na vytápění, ohřev teplé vody nebo chlazení, zrovna tak jako lokalitu, dostupné finanční prostředky a podobně. S výběrem vhodného systému vytápění vám pomohou naši odborníci. Kontaktujte nás.

„Jaká je životnost tepelného čerpadla?“

Průměrná životnost tepelného čerpadla alpha innotec při běžném použití se pohybuje mezi 15 až 20 lety. Mnoho tepelných čerpadel funguje bez problémů už více než 25 let.

„Jsou tepelná čerpadla použitelná pouze pro novostavby nebo je lze použít i při rekonstrukcích?“

Některá tepelná čerpadla alpha innotec dosahují výstupní teploty až 70 °C. To umožňuje zapojení tepelného čerpadla na stávající otopný systém s radiátory. Pro zajištění maximální účinnosti je potřeba analyzovat objekt, ve kterém plánujete rekonstrukci dělat.

Vyzkoušejte, které teploty v topném systému jsou ještě dostačující. V ideálním případě zkuste po dobu 1 roku snižovat výstupní teplotu ze stávajícího kotle. Současně otevřete na maximum termostatické ventily. V mnoha objektech zjistíte, že dostačující je teplota například 55 °C. V případě, že je vyžadována vyšší teplota než 70 °C, je nutno izolovat plášť budovy.

„Je možné kombinovat tepelné čerpadlo se solárním systémem?“

Rozhodně ano. Tepelné čerpadlo můžete kombinovat v podstatě se všemi zdroji tepla. Otázkou pouze zůstává, zda je to energeticky účelné a zda se vám podobný provoz vyplatí. Důležité je, aby se provedlo správné hydraulické zapojení soustavy dle technických podkladů.

„Potřebuji taktovací zásobník pro provoz tepelného čerpadla?“

Taktovací zásobník by měl být zásadně zapojen, aby se zamezilo taktování tepelného čerpadla v přechodném období.

U tepelných čerpadel vzduch–voda je nutný pro akumulaci energie na odmrazování.

„Kam mohu tepelné čerpadlo nainstalovat?“

Tepelná čerpadla alpha innotec vzduch–voda můžete dle provedení instalovat jak uvnitř, tak i ve venkovním prostředí. Jsou dostupné samostatně stojící varianty i provedení umožňující instalaci přímo na venkovní stěnu domu.

Tepelná čerpadla země–voda a tepelná čerpadla voda–voda vyžadují umístění uvnitř, kde teploty neklesají pod bod mrazu. Vzhledem k tomu, že je stále více novostaveb projektováno bez sklepních prostor, jsou tato tepelná čerpadla instalována zejména do obytných a skladovacích prostor.

„Jak hlasité je tepelné čerpadlo?“

Oproti jiným systémům vytápění jsou tepelná čerpadla výrazně tišší. Nová generace tepelných čerpadel alpha innotec dokáže díky inovované hlukové izolaci pracovat tak tiše, že ji v provozu téměř neuslyšíte. To předurčuje tepelná čerpadla alpha innotec i pro montáž v „obytných“ místnostech, jako jsou sklady, prádelny apod.

„Tepelné čerpadlo využívá k provozu také elektřinu. Jak tedy může být šetrné k životnímu prostředí?“

Tepelná čerpadla odebírají přibližně 2/3 energie z okolního prostředí (ze vzduchu, ze země nebo z vody) a dosahují tedy nejnižších emisí oxidu uhličitého (CO2) ze všech otopných systémů. Pokud by se elektřina, která je potřebná k provozu kompresoru, získávala výhradně z obnovitelných zdrojů (např. vodní nebo solární energie), jde v principu o „topení s nulovými emisemi“.

„Jak správně psát alpha innotec?“

Správný název tepelných čerpadel německého výrobce ait deutschland GmbH je alpha innotec. Často narazíte i na dříve používané Alpha-InnoTec nebo nesprávné alfa inotec.

„Jaké dotace mohu získat na tepelné čerpadlo?“

V současné době můžete využít Novou zelenou úsporám nebo Kotlíkové dotace. V obou programech patří tepelná čerpadla mezi nejvíce dotované zdroje tepla. Podívejte se na podrobnosti k dotacím.

Online průvodce výběrem tepelného čerpadla

Nevíte, které tepelné čerpadlo je pro váš dům ideální? Pomůže vám náš online průvodce. Do 2 minut zjistíte, díky kterému tepelnému čerpadlu alpha innotec budete ročně šetřit až 20 000 Kč.

Spustit online průvodce