Volejte ZDARMA: 800 888 101

Zpět na články

Návratnost tepelného čerpadla aneb Kdy se vám investice vrátí?

Pokračovat ve čtení
Petr Bareš

Petr Bareš

Chystáte se stavět nebo rekonstruovat bydlení a zvažujete, čím budete v budoucnu vytápět? Pak by vám ve výčtu možností nemělo chybět tepelné čerpadlo. A i když se na první pohled zdá, že se vám rozhodně nemůže vyplatit vzhledem k pořizovací ceně, opak je pravdou. Z dlouhodobého hlediska vychází jako nejvýhodnější řešení. Jak je to možné a kdy se vám náklady na jeho pořízení vrátí?

Tepelné čerpadlo vs. elektrokotel, plynový kotel a kotel na tuhá paliva

Abychom vás nezatěžovali zbytečnou teorií, popíšeme si rozdíly mezi elektrokotlem, plynovým kotlem, kotlem na tuhá paliva a tepelným čerpadlem na příkladech.

Pořizovací cena a náklady na provoz elektrokotle

Paní Ivana si pro vytápění svého domu zvolila elektřinu. Cena elektrokotle byla nízká, vytápění bezstarostné, žádný prach od uhlí ani žádné štípání dříví. Za elektrokotel zaplatila 50 000 Kč a měla vystaráno. Co ji ale nemile překvapilo bylo vyúčtování po zimě. Ze složenky vyčetla, že průměrné měsíční náklady na vytápění elektřinou jsou mnohem vyšší, než čekala. A to 3 750 Kč, což je 45 000 Kč ročně.

Pořizovací cena a náklady na provoz plynového kotle

Pan Jan vyřešil vytápění v novostavbě plynovým kotlem. Plynovou přípojku měl hned na kraji pozemku, k zapnutí topení stačilo jen zmáčknout knoflík a podle jeho propočtů ho provozní náklady měly vyjít levněji než paní Ivanu s elektrokotlem. Kompletní kotelnu s plynovým kotlem a komínem pořídil za 110 000 Kč a po zimě byl zvědavý na vyúčtování. Na tom stálo, že průměrné měsíční náklady vycházejí na 3 000 Kč, což je 36 000 Kč ročně.

Pořizovací cena a náklady na provoz kotle na tuhá paliva

Pan Karel má ve starším domě kotel na tuhá paliva. A tak se nevyhne každoročnímu skládání pár metráků uhlí, aby mu v zimě bylo teplo. Při skládání většinou zapráší celý dům, protože jemný černý prach proleze i tou nejmenší škvírou ve dveřích. V zimě musí každé ráno vstát a nasypat do kotle kbelík paliva, aby mu nezamrzly rybičky. Tím to ale nekončí. Po několika hodinách musí do sklepa zas, aby kotel nevyhasl. Nemůže na týden odjet na dovolenou, jinak by mu chalupa vymrzla a jelikož už není nejmladší, berou ho z toho věčného házení lopatou a přikládání záda. Za kotel s výměníkem zaplatil asi 80 000 Kč. Ročně za uhlí 40 000 Kč, což je průměrně měsíčně 3 330 Kč.

Pořizovací cena a náklady na provoz tepelného čerpadla vzduch–voda

Paní Stáňa se rozhodla do vytápění investovat a pořídila si tepelné čerpadlo. Protože má malinkou, ale krásnou zahrádku, zvolila typ vzduch–voda. Zatopí si zmáčknutím jednoho knoflíku, a to i na dálku přes internet třeba při cestě z práce nebo z dovolené, a zároveň za vytápění zaplatí mnohem méně než ve všech předchozích případech. Cena tepelného čerpadla byla 265 000 Kč. Tak proč se stále usmívá? Protože ročně za vytápění zaplatí jen 16 000 Kč, což je 1 330 Kč měsíčně.

Kolik s tepelným čerpadlem ušetříte?

Z předchozích příkladů vyplývá, že díky tepelnému čerpadlu (v našem případě díky typu vzduch–voda) ušetříte za 15 let:

  • 539 368 Kč oproti vytápění elektřinou,
  • 371 978 Kč oproti vytápění plynem,
  • 409 177 Kč oproti vytápění tuhými palivy.

* Počítáme i s 3% inflací.

Tzn., že vám měsíčně zbyde v peněžence v průměru o 2 500 Kč více. Z toho se už dá ušetřit na dovolenou.

Víte, že s tepelným čerpadlem země–voda uspoříte ještě daleko víc? Pokud máte u domu větší zahradu, podívejte se na více informací.

Navíc je životnost tepelného čerpadla mnohonásobně delší než v případě ostatních kotlů. A to už je důvod k diskuzi, proč pořídit tepelné čerpadlo raději než jiné vytápění.

Ekonomická návratnost tepelného čerpadla

Když to všechno vynásobíme, sečteme a vydělíme, návratnost investice do tepelného čerpadla vychází kolem 7 let. Od té doby už jen šetříte.

Samozřejmě záleží na tepelných ztrátách domu, typu tepelného čerpadla i na jeho funkcích. Pokud si totiž pořídíte tepelné čerpadlo i s funkcí chlazení, doba návratnosti se vám sníží dokonce až na 4,5 roku. A to už stojí za úvahu, že?

Kolik s tepelným čerpadlem ušetříte vy?

Naše výpočty vychází z reálných nákladů našich zákazníků a počítají i s inflací. Zajímá vás, kolik s tepelným čerpadlem ušetříte vy a za kolik let se vám počáteční investice vrátí? Napište nám. Vybereme pro vás to nejvhodnější tepelné čerpadlo a propočítáme, kolik peněz s ním ušetříte. Samozřejmě ZDARMA.

To chci