Volejte ZDARMA: 800 888 101

Zpět na články

Princip funkce tepelného čerpadla

Pokračovat ve čtení
Petr Bareš

Petr Bareš

Zajímá vás, na jakém principu tepelé čerpadlo funguje? Prozradíme vám, díky čemu topí a ohřívají vodu tepelná čerpadla země–voda, vzduch–voda a voda–voda a objasníme, proč se s nimi dá bez problému ušetřit i více než 20 000 Kč ročně oproti topení elektřinou a tuhými palivy.

Jak funguje tepelné čerpadlo

Tepelné čerpadlo funguje úplně stejně jako vaše lednička. Akorát úplně naopak. Laicky řečeno, zatímco lednička odebírá teplo z jejího interiéru i z potravin a vypouští ho ven, tepelné čerpadlo odebírá tepelnou energii z okolního prostřední, kterou následně přemění v teplo k vytápění domu a ohřevu vody.

Tepelná čerpadla získávají asi 75 % energie z okolního prostředí a spotřebovávají jen 25 % elektřiny na přesun a přeměnu energie na teplo. Tzn., že za 100 % tepla zaplatíme pouze 25 % elektřiny. A to se skutečně vyplatí.

Odkud tepelná čerpadla získávají energii?

Tepelná čerpadla získávají tepelnou energii přímo z přírody:

Výběr ideálního zdroje energie závisí na okolních podmínkách.

Princip funkce tepelného čerpadla vzduch–voda

Vzduch má jednu jedinečnou výhodu – je všudypřítomný. A tak je spolehlivým zdrojem energie i při teplotách okolo -20 °C.

Tepelné čerpadlo vzduch–voda nasává vzduch pomocí ventilátoru z okolí, převádí ho do výparníku a získanou energii ze vzduchu mění v energii tepelnou. Získané teplo pak vytápí domy a ohřívá vodu. Ochlazený vzduch je nakonec odveden opět ven.

Aby tepelné čerpadlo v létě nezahálelo, můžete ho využít ke chlazení domu. Díky reverzibilní funkci vám tepelné čerpadlo zajistí příjemnou teplotu i při parných letních dnech.

Tepelná čerpadla vzduch–voda alpha innotec jsou ideální pro:

  • rekonstrukce,
  • novostavby,
  • haly, obchodní centra, bytové domy, …

Instalace tohoto systému je:

  • rychlá,
  • levnější než systém země–voda,
  • spolehlivá, ekonomická a ekologická.
Více informací o systému vzduch-voda

Princip funkce tepelného čerpadla země–voda

Půda je fantastickým zdrojem tepla. Udržuje totiž stálou teplotu, a to jak v zimě, tak v létě. A tak je tepelné čerpadlo země–voda nejúčinnějším ze všech i při arktických teplotách okolo -28 °C.

Teplo se dá získat pomocí dvou základních systémů:

  • Půdních kolektorů – ty jsou uložené horizontálně ve smyčkách cca 1 m pod zemí, odebírají teplo z půdy a převádí ho prostřednictvím tepelného čerpadla na teplo k vytápění a ohřevu vody.
  • Geotermálních sond – geotermální sondy jsou uložené v jednom nebo ve více zemních vrtech, jejich hloubka a počet závisí na půdních podmínkách a množství energie, kterou musí tepelné čerpadlo dodat k vytápění domu. Sondy přenáší energii z vrtů přímo do tepelného čerpadla, které díky ní může vytápět dům a ohřívat vodu.

Díky reversibilní funkci dokáže tepelné čerpadlo země–voda kromě topení a ohřevu vody také v létě chladit. Tím zároveň regeneruje půdu (odvádí z ní nashromážděný chlad) a zabraňuje jejímu vymrzání (tzn., že výrazně prodlužuje dobu, po kterou je z půdy možné odebírat energii).

Tepelná čerpadla země–voda alpha innotec jsou ideální pro:

  • rekonstrukce,
  • novostavby.

Tento systém je:

  • nejekonomičtější,
  • nejúčinnější,
  • ekologický,
  • vyniká extra dlouhou životností.
Více informací o systému země-voda

Princip funkce tepelného čerpadla voda–voda

Spodní voda má celoročně zhruba stejnou teplotu, a to 7–12 °C v závislosti na ročním období a hloubce. Oproti půdě nebo vzduchu má nejmenší sezónní výkyvy. Proto je ideálním zdrojem energie, avšak nejméně využívaným. Aby totiž mohla být spodní voda využita pro získání energie tepelným čerpadlem, musí její kvalita odpovídat určitým požadavkům a být v dostatečném množství, což málokdo splní.

Více informací o systému voda-voda

Napište nám nebo zavolejte

Potřebujete spočítat, na kolik by vás tepelné čerpadlo vyšlo? Vytvoříme vám kalkulaci ZDARMA.

Kontaktujte nás