Volejte ZDARMA: 800 888 101

Zpět na články

Výhody a nevýhody vytápění tepelným čerpadlem

Pokračovat ve čtení
Petr Bareš

Petr Bareš

Přemýšlíte o úsporných variantách vytápění svého domu? Pak máte 100 % na seznamu i tepelné čerpadlo. To je totiž čím dál oblíbenějším řešením topení a ohřevu vody jak u novostaveb, tak i u starších domů. Jaké jsou největší výhody a nevýhody nejúspornějšího topení na trhu?

Tepelné čerpadlo a jeho výhody

Mezi největší výhody tepelného čerpadla patří:

  1.     Nízké provozní náklady – tepelné čerpadlo je jedním z nejúspornějších typů vytápění na trhu. Až 75 % tepelné energie totiž čerpá z okolního prostředí a jen 25 % z elektrické sítě. Tzn., že za 100 % tepla zaplatíte jen 25 % elektřiny. Podle výpočtů z praxe mohou běžné rodiny ušetřit s tepelným čerpadlem i dvě třetiny nákladů oproti běžným řešením vytápění.
  2.     Levnější sazba elektrické energie – stejně jako s elektrokotlem i s tepelným čerpadlem máte nárok na levnější sazbu elektrické energie (20 hodin denně noční proud). Díky tomu máte nejen levnější vytápění a ohřev vody, ale také svícení, praní, mytí nádobí v myčce atd.
  3.     Čisté a bezpracné vytápění – oproti kotli na tuhá paliva se tepelné čerpadlo pyšní svou bezobslužností. Žádná bolavá záda, mozoly na dlaních, prach všude po domě a zima po příjezdu domu. Tepelné čerpadlo vás k topení nepotřebuje. Stačí nastavit optimální teplotu v domácnosti a je to. Teplotu a další funkce můžete regulovat i z druhé strany zeměkoule. Stačí připojit tepelné čerpadlo k internetu a spustit webovou nebo mobilní aplikaci.
  4.     Ekologické řešení – z tepelného čerpadla neunikají žádné zplodiny jako z kotle na tuhá paliva. Proto je vhodným řešením vytápění do měst i obcí.

Tepelné čerpadlo a jeho nevýhody

Nic není úplně bez mínusu, a tak má i tepelné čerpadlo pár nevýhod, se kterými je potřeba počítat:

  1.     Vyšší vstupní investice – zásadní nevýhodou při rozhodování, zda pořídit tepelné čerpadlo, je mnohonásobně vyšší počáteční investice než u jiných typů vytápění. Na druhou stranu se vstupní náklady ale poměrně rychle vrátí díky levnému provozu a možnosti využití státních dotací. U některých čerpadel je pak návratnost investice i 4,5 roku.
  2.     Nákladné zemní práce (v případě tepelného čerpadla zeměvoda) – výkop pro zemní kolektory případně geotermální vrt je náklad v řádu několika desítek tisíc. I ten se ale do budoucna vyplatí. Tepelné čerpadlo země–voda je úspornější a zdroj jeho tepelné energie stabilnější. Proto se vám finance i rychleji vrátí.

V případě jiných výrobců bychom do nevýhod tepelných čerpadel započítali také hluk. Ale protože tepelná čerpadla alpha innotec jsou nejtiššími stroji na trhu, u nás se s takovou nevýhodou nesetkáte.

Které tepelné čerpadlo se hodí do vašeho domu?

Přemýšlíte nad tepelným čerpadlem a rádi byste věděli, které je vhodné pro váš dům? Vyzkoušejte našeho online průvodce výběrem a do 2 minut se dozvíte, se kterým tepelným čerpadlem budete nad míru spokojeni.

Spustit online průvodce