Volejte ZDARMA: 800 888 101

Zpět na články

Zákaz kotlů na tuhá paliva se blíží: Nenechávejte výměnu na poslední chvíli

Pokračovat ve čtení
Denisa Voráčková

Denisa Voráčková

Od 1. září 2024 nebude nadále možné provozovat kotle na tuhá paliva nesplňující alespoň 3. emisní třídu. Nevyhovující kotel má přitom podle ministerstva životního prostředí více než 150 000 domácností. Ty mají posledních pár měsíců na výměnu za ekologičtější variantu, jinak jim hrozí pokuta až 50 000 Kč.

Patříte mezi ně? Nenechávejte výměnu kotle na poslední chvíli. Vsaďte na bezúdržbové a ekologicky šetrné vytápění tepelným čerpadlem.

zjistit více

Jakých kotlů se zákaz týká?

Dle zákona o ochraně ovzduší bude od 1. září 2024 zakázáno provozovat:

  • kotle na tuhá paliva 1. a 2. emisní třídy (nejčastěji se jedná o kotle na uhlí, případně dřevo),
  • kotle vyrobené před rokem 2000, kdy se emisní třídy ještě nestanovovaly,
  • nestandardní kotle vyrobené svépomocí nebo upravené.

Jak zjistit emisní třídu kotle? 

Nejste si jisti, zda se na váš kotel zákaz vztahuje? Podívejte se na výrobní štítek nebo do dokumentace, kde najdete označení emisní třídy. Pokud tento údaj nemůžete dohledat, je velmi pravděpodobné, že se jedná právě o nevyhovující kotel, a je na čase začít řešit jeho výměnu.

Starý kotel musí pryč. Jaký zdroj tepla zvolit?

Možností máte několik. Starý kotel můžete nahradit jakýmkoli topidlem, které splňuje alespoň 3. emisní třídu. Pokud však hledáte moderní řešení, které vám kromě financí ušetří i spoustu času, vsaďte na tepelné čerpadlo alpha innotec. Už žádné pravidelné přikládání, vynášení popela nebo skládání dřeva a uhlí. Tepelné čerpadlo alpha innotec je čisté a bezúdržbové. Díky vzdálené správě ho můžete ovládat odkudkoliv. Stačí vám pouze připojení k internetu.

Využijte možnosti čerpání dotací za stávajících podmínek

Ministerstvo životního prostředí vyzývá všechny, kteří dosud nevyhovující kotel nevyměnili, aby tak učinili a využili do konce srpna jedinečnou příležitost čerpat dotaci v aktuální výši. Od září 2024 bude totiž podpora o několik tisíc nižší.

Rádi byste svůj starý kotel vyměnili za ekologické tepelné čerpadlo, ale odrazuje vás vyšší vstupní investice? Využijte možnosti čerpání podpory z kotlíkových dotací nebo programu Nová zelená úsporám, a získejte zpět značnou část pořizovacích nákladů.

  • Kotlíkové dotace jsou určeny nízkopříjmovým domácnostem (osoby pobírající starobní důchod či invalidní důchod pro invaliditu 3. stupně a osoby, které v období mezi 1. lednem 2022 a dnem podání žádosti pobíraly příspěvek na bydlení). Ty mohou získat příspěvek ve výši až 180 000 Kč, a pokrýt tak až 95 % nákladů při výměně starého kotle za tepelné čerpadlo. Dotaci lze nově získat předem formou zálohy, takže vám postačí mít naspořenou jen malou část vlastních prostředků.
  • Pro ostatní domácnosti je určen program Nová zelená úsporám. Podpora je poskytována na instalace realizované od 1. ledna 2021 a výše dotace může pokrýt i 50 % způsobilých výdajů, a to do výše až 140 000 Kč. 

Které tepelné čerpadlo je pro vás to pravé?

Přemýšlíte nad tepelným čerpadlem, ale nevíte si s rady s jeho výběrem? Kontaktujte naše odborníky, kteří vám s výběrem vhodné jednotky rádi poradí a zdarma vytvoří nezávaznou cenovou kalkulaci.

Cenová nabídka zdarma

    NAPIŠTE NÁM O KALKULACI ZDARMA NEBO O DOBROU RADU

    Pomůžeme vám vybrat tepelné čerpadlo do vašeho domu, poradíme s dotacemi, zodpovíme veškeré vaše otázky a spočítáme, na kolik vás nové vytápění vyjde.

    Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů