Volejte ZDARMA: 800 888 101

Zpět na články

Zákaz kotlů 1. a 2. emisní třídy: Začněte změnu řešit včas

Pokračovat ve čtení
Petr Bareš

Petr Bareš

Máte doma starší kotel na tuhá paliva? Pak se vás možná týká zákon o ochraně ovzduší, který zakazuje používání všech kotlů 1. a 2. emisní třídy. Od září 2022 je dle zákona o ochraně ovzduší z roku 2012 nebude možné ani provozovat. Tomu, kdo zákaz poruší, hrozí pokuta až do výše 50 tisíc korun. Informuje o tom ministerstvo životního prostředí.

Začněte změnu řešit včas a vsaďte na chytré vytápění. Ušetříte nejen své zdraví, ale také až 20 000 Kč ročně.

Jak poznám, že musím kotel vyměnit?

Pokud si nejste jisti, zda se legislativní změny vztahují i na váš kotel, stačí nahlédnout na výrobní štítek nebo do dokumentace, kde najdete označení emisní třídy. Od září 2022 mohou v provozu zůstat pouze ty kotle na tuhá paliva, které splňují minimálně 3. emisní třídu. Když není možné údaj dohledat, kotel s největší pravděpodobností nevyhovuje a měli byste začít řešit výměnu.

Proč je výměna nutná?

Hlavním cílem zákona na ochranu ovzduší je, aby se nám všem lépe dýchalo. Staré kotle, hlavně ty na hnědé uhlí, mají negativní vliv jak na domácnost, tak i na široké okolí. Jsou zdrojem mikroskopického polétavého prachu a karcinogenního benzo[a]pyrenu, který škodí lidskému zdraví. O nic bezpečnější však není ani topení dřevem. To zase při vysychání uvolňuje do vzduchu terpeny pryskyřic a může způsobovat množení toxických plísní v domě.

Starý kotel musí pryč. Čím teď budu vytápět?

Možností máte několik. Pokud však hledáte moderní řešení, které vám kromě financí ušetří i spoustu času, vsaďte na tepelné čerpadlo alpha innotec. Díky nízkým nákladům na vytápění vám ročně uspoří až 20 000 Kč. Navíc vám odpadne nepříjemná práce spojená se starým kotlem. Už žádné pravidelné přikládání, vynášení popela nebo skládání dřeva a uhlí. Tepelné čerpadlo alpha innotec je čisté a bezúdržbové. Můžete ho ovládat i na dálku z práce či z dovolené. Navíc vám kromě radiátorů ohřeje i vodu na koupání.

Mohu čerpadlo umístit do staré kotelny?

S umístěním tepelného čerpadla vám rádi poradíme. Naše stroje jsou nejtišší na trhu a některé modely dokonce neuslyšíte vůbec. Jsou také prostorově nenáročné. Čerpadlo alpha innotec instalované na fasádu zabere maximálně 1 m2 venku i uvnitř. Zároveň pro vás bude snadno přístupné. Z bývalé kotelny tak můžete udělat obytnou místnost nebo sklad.

Co když nemám na výměnu starého kotle za tepelné čerpadlo dost peněz?

Na tepelná čerpadla alpha innotec můžete získat dotace ve výši až 127 500 Kč. Výrazně tak ulevíte své peněžence. V případě, že žijete v Moravskoslezském, Ústeckém nebo Karlovarském kraji, můžete navíc využít programu bezúročných půjček na výměnu kotlů. S veškerou administrativou vám pomůžeme. Dopřejte si špičkové tepelné čerpadlo, i když nemáte našetřeno ani korunu.

Napsat zprávu