Volejte ZDARMA: 800 888 101

Zpět na články

Jaká je účinnost tepelného čerpadla a co je topný faktor?

Pokračovat ve čtení
Petr Bareš

Petr Bareš

Jedním z nejdůležitějších parametrů, který rozhoduje o výběru tepelného čerpadla, je účinnost. Čím je vyšší, tím méně energie či paliva na vytápění spotřebujete, a tudíž i méně zaplatíte. Prozradíme vám, jakou účinnost má tepelné čerpadlo vs. elektrokotel, kotel na tuhá paliva a plynový kotel, co znamená topný faktor a jaká jsou nejúčinnější tepelná čerpadla na trhu.

Porovnání účinnosti různých typů vytápění

Účinnost elektrokotle

Elektrokotle se vyznačují tichým, čistým a téměř bezstarostným provozem. Jejich účinnost může být až 99 %. Nevýhodou je ale cena elektřiny. Proto se doporučují jen do perfektně zateplených domů s velmi malou tepelnou ztrátou.

Účinnost kotle na tuhá paliva

Čím vyšší je účinnost kotle, tím méně paliva k vytápění potřebujete. Proto se při výběru kotle na tuhá paliva zaměřte právě na tuto hodnotu. Na trhu najdete kotle s účinností necelých 66 %, ale i kotle s vysokou, 95% účinností. Z dlouhodobého hlediska se vám vyplatí investovat do moderních kotlů s vysokou efektivitou provozu.

Účinnost plynového kotle

Plynové kotle jsou oblíbeným typem vytápění. A to zejména díky ceně plynu, která je nižší než cena elektrické energie a zároveň i díky čistému a bezstarostnému provozu. Účinnost plynových kotlů se udává okolo hodnoty 98 %. U plynových kondenzačních kotlů dokonce až 104 % (využití tepla ze spalin).

Účinnost tepelných čerpadel

Tepelná čerpadla mají oproti ostatním typům vytápění jednu obrovskou výhodu. Motory (kompresory) tepelných čerpadel nevytváří sami o sobě všechno teplo. Pouze zvyšují teplotu chladiva. Většina tepla je totiž odebírána z okolního prostředí (ze vzduchu, země, vody). Proto mají tepelná čerpadla několikanásobně větší účinnost než ostatní uvedené typy vytápění. A to až 187 %. Navíc umožňují tichý, čistý, levný a bezstarostný provoz.

Vyzkoušejte si, které tepelné čerpadlo se hodí do vašeho domu. Náš online průvodce vám do 2 minut prozradí, díky kterému stroji ušetříte ročně až 20 000 Kč za vytápění.

Co je topný faktor?

Protože jsou tepelná čerpadla mnohem účinnější než ostatní typy vytápění, je přehlednější používat při jejich porovnávání tzv. topný faktor. Ten je ukazatelem účinnosti tepelného čerpadla. Jednoduše řečeno, je to poměr mezi získanou tepelnou energií a spotřebovanou energií tepelným čerpadlem. Označuje se zkratkou COP a platí, že čím je hodnota COP vyšší, tím je výroba tepla efektivnější a cenově výhodnější.

Topný faktor zpravidla bývá v rozpětí od 2 do 4 u tepelných čerpadel vzduch–voda a od 3 do 5 u tepelných čerpadel země–voda. Co to znamená?

Např. COP = 3 znamená, že za každou 1 kW elektrické energie získáte 3 kWh tepla na ohřev topné vody. A obráceně. Na 3 kWh tepla spotřebujete 1 kW elektrické energie.

Za jakých podmínek vyrábí tepelné čerpadlo teplo nejvýhodněji?

Topný faktor se v průběhu roku mění. Je závislý na teplotě okolního prostředí, ze kterého tepelné čerpadlo teplo odebírá i na teplotě vody (tzv. výstupní teplotě), která vyhřívá váš dům prostřednictvím radiátorů nebo podlahového vytápění. Obecně platí, že tepelné čerpadlo vyrobí teplo výhodněji při menších mrazech a nižší výstupní teplotě.

S jakým topným systémem dosáhnete nejvyšší účinnosti tepelného čerpadla?

  • Radiátory: Abyste měli doma teploučko, je potřeba ohřát vodu v radiátorech na cca 50–70 °C. Tepelné čerpadlo tak na ohřev vody v radiátorech musí vynaložit hodně energie. Vytápění pomocí radiátorů je tak méně účinné než pomocí podlahového vytápění.
  • Podlahové vytápění: Podlahovému vytápění stačí k ohřátí vašeho domova nižší výstupní teplota, cca 35 °C. Tepelnému čerpadlu tak stačí méně energie na ohřátí vody k vytápění než u radiátoru. Proto je tento systém topení výhodnější a levnější než vytápění radiátory.

Stavíte dům a přemýšlíte nad systémem topení? Pořiďte si podlahové vytápění a tepelné čerpadlo. I přes vyšší počáteční náklady se vám investice do několika let vrátí na ušetřených energiích.

Nejúčinnější tepelná čerpadla na trhu

Hledáte nejúčinnější tepelné čerpadlo na trhu? Pak jste tu správně. Tepelná čerpadla alpha innotec se pyšní zlatem jak mezi systémy země-voda, tak i vzduch-voda.

Návratnost investice do nejúčinnějšího typu vytápění na trhu

Díky tomu, že tepelné čerpadlo alpha innotec dokáže běžné české rodině ročně ušetřit až 20 000 Kč, je návratnost investice velmi rychlá. Do kolika let se vám peníze vrátí? To si přečtěte v našem dalším článku.

Jak vybrat tepelné čerpadlo k vám domů?

Schválně. Které tepelné čerpadlo se hodí k vám domů? Náš online průvodce vám to do dvou minut prozradí.

Spustit online průvodce