Volejte ZDARMA: 800 888 101

Zpět na články

Chladivo R290: Budoucnost tepelných čerpadel

Pokračovat ve čtení
Jiří Janovič

Jiří Janovič

R290 je přírodní chladivo, známé také jako čistý propan. Již zhruba před 25 lety se o propanu začalo mluvit jako o chladivu budoucnosti. Nejenže má vynikající termodynamické vlastnosti, které přispívají k vyšší účinnosti, ale vyznačuje se také nízkým potenciálem globálního oteplování. Použití propanu jako chladiva pro tepelná čerpadla se proto osvědčilo jako obzvláště efektivní a zároveň ekologicky šetrné řešení.

Jaké jsou hlavní výhody chladiva R290?

  • Nízká cena

Ve srovnání s běžně používanými typy chladiv, jejichž cena se standardně pohybuje okolo 2000 Kč/kg, je chladivo R290 podstatně levnější. Pro lepší představu 1 kg propanu vyjde přibližně na 600 Kč. Náklady na instalaci a údržbu propanových tepelných čerpadel jsou tak výrazně nižší.

  • Šetrné k přírodě

Jak již bylo zmíněno v úvodu, propan je zcela přírodní chladivo s nízkým potenciálem globálního oteplování. Na rozdíl od běžně používaných chladiv, která jsou na bázi fluorovaných uhlovodíků, je propan výrazně šetrnější k životnímu prostředí. Jedná se o životaschopnou alternativu chladiva pro tepelná čerpadla, u které se v budoucnosti nepředpokládají žádné legislativní změny, které by omezovaly její použití.

Co je to potenciál globálního oteplování? GWP (Global Warming Potential) je ukazatel vlivu na globální oteplování. Čím vyšší je hodnota GWP, tím vyšší riziko v případě úniku do přírody chladivo představuje. R290 má potenciál globálního oteplování rovný 3. Jeho dopad na klima je pouze 3krát větší než CO2. Ve srovnání s ostatními používanými druhy chladiv, u kterých se hodnota GWP pohybuje okolo 2000, se jedná o nejekologičtější variantu na trhu.

  • Vyšší výstupní teplota

Propanová tepelná čerpadla dosahují vyšších výstupních teplot a představují tak ideální řešení nejen pro novostavby, ale především pro stávající domy s radiátory, kde otopná soustava vyžaduje vyšší teplotu otopné vody.

  • Úsporný a ekonomický provoz

Propan má výborné termodynamické vlastnosti a oproti běžně používaným chladivům pracuje za nižších tlaků. Na kompresorech je proto zapotřebí menšího kompresního poměru, což vede k menšímu poklesu účinnosti a výkonu při nízkých venkovních teplotách. Tím je dosaženo vysoce úsporného a ekonomického provozu propanových tepelných čerpadel.

Hodí se čerpadlo s R290 do mého domu? 

 

Na co si dát při výběru propanového tepelného čerpadla pozor?

Přestože má použití R290 jako chladiva pro tepelná čerpadla mnoho výhod, existují i některá negativa, která je důležité vzít v úvahu.

Jedním z nich je vysoká hořlavost. Propan je hořlavý plyn a v případě jeho úniku hrozí riziko požáru. Proto je při manipulaci a instalaci nutné dodržovat bezpečnostní opatření. Propanová tepelná čerpadla mohou instalovat a servisovat pouze speciálně proškolení technici, kteří mají pro práci s R290 příslušnou kvalifikaci.

Chladivový okruh propanových tepelných čerpadel musí být speciálně uzpůsoben na práci s tímto chladivem. Použití propanu přináší mnoho technických výzev, které činí návrh tepelného čerpadla velmi náročný. Velký důraz se klade na olejový management kompresoru. V souvislosti s tím je vhodné zvolit výrobce, který má s tímto typem chladiva již delší provozní zkušenost.

Více než 24 let zkušeností s přírodním chladivem R290

Již od roku 1999 pracuje alpha innotec na stálém zdokonalování tepelných čerpadel, kterým v žilách koluje chladivo R290.

V pořadí již třetí generace propanových tepelných čerpadel, řada Hybrox 11 a 16, představuje díky výstupní teplotě až 78 °C ideální řešení nejen pro novostavby s podlahovým topením, ale především pro stávající budovy s radiátory.

Tepelná čerpadla plněná chladivem R290 jsou aktuálně dostupná pouze ve venkovním provedení systému vzduch/voda. V současnosti se však již pracuje na vývoji propanových čerpadel ve vnitřním provedení systému vzduch/voda a země/voda. V blízké budoucnosti lze tedy očekávat dostupnost i těchto jednotek.

Které tepelné čerpadlo je to pravé pro váš dům?

Máte zájem o ekologické a úsporné vytápění s propanovým tepelným čerpadlem, ale nevíte si rady s jeho výběrem? Naši odborníci vám rádi poradí a zdarma vytvoří cenovou nabídku.

Kontaktujte nás