Volejte ZDARMA: 800 888 101

Zpět na články

Jak vybrat tepelné čerpadlo do domu?

Pokračovat ve čtení
Petr Bareš

Petr Bareš

Tepelné čerpadlo je jedním z nejekonomičtějších a nejúčinnějších systémů vytápění na trhu. Proto je velmi častým řešením topení v novostavbách i starších domech po rekonstrukci vytápění. Jenže každý dům je jiný a má jiné nároky. A protože tepelné čerpadlo nestojí zrovna pár korun, je velmi důležité sáhnout po perfektním stroji na první dobrou. Jak vybrat tepelné čerpadlo do domu? Odpovězte si na následující otázky.

1. Jaká je tepelná ztráta vašeho domu?

Je logické, že starší dům bez izolace se starými okny a užitnou plochou 200 m2 bude potřebovat výkonnější tepelné čerpadlo než zateplená novostavba s novými okny a 75 m2. Abyste určili vhodný výkon tepelného čerpadla, je potřeba znát tepelnou ztrátu. Ta se dá vypočítat, ale není to jednoduché. Proto jsme pro vás vytvořili kalkulačku, díky které dokážete během minuty určit tepelnou ztrátu svého domu.

2. Kolik lidí bydlí v domě?

Tepelné čerpadlo dokáže nejen vytápět, ale také ohřívat vodu na koupání. Podle počtu lidí v domácnosti snadno určíte velikost nádrže na ohřev vody.

  • Pro 1–4 lidi – 200l zásobník na teplou vodu
  • Pro 5–6 lidí – 300l zásobník na teplou vodu
  • Pro více než 6 lidí – 400l zásobník na teplou vodu

3. Topíte v domě podlahovým vytápěním?

Abyste vytopili svůj dům na příjemnou teplotu, může být teplota vody v otopném systému daleko nižší než u radiátorů. Zatímco do radiátorů potřebujete ohřát vodu na 50-70 °C, podlahovému vytápění stačí 35 °C. Ne všechna tepelná čerpadla umí vytápět na tak vysokou teplotu, která je potřeba do radiátorů. Proto tuto podmínku nezapomeňte při výběru zahrnout.

4. Budete s tepelným čerpadlem ohřívat i bazén?

Máte-li doma bazén, je dobré zvážit, zda si pomocí tepelného čerpadla zpříjemníte i teplotu vody na plavání. V případě, že plánujete bazén vyhřívat celý rok, je potřeba i vyšší výkon tepelného čerpadla. U sezónního bazénu vám bude stačit stejný výkon čerpadla, jako kdybyste bazén neměli.

5. Kolik máte prostoru pro tepelné čerpadlo?

Máte na pozemku kolem 500 m2 místa, kam do budoucna neplánujete stavět příjezdovou cestu ani sázet stromy? Uvažujte o tepelném čerpadle země-voda s plošnými kolektory. Je sice o cca 10 % dražší než systém vzduch-voda, ale také účinnější a má delší životnost. Proto se vám náklady na jeho pořízení rychleji vrátí, a pak už jen šetříte.

Ať už se rozhodnete pro systém země-voda nebo vzduch-voda, v každém případě vyhrajete. Oproti elektrickému nebo plynovému kotli i kotli na tuhá paliva ušetříte až 20 000 Kč ročně.

Nezapomeňte, že velikost plochy pro plošné kolektory je přímo úměrná výkonu tepelného čerpadla. Máte-li velký dům a bazén pro celoroční koupání, budete potřebovat i 1 000 m2 pozemku.

6. Chcete v létě v domě chladno?

Některá tepelná čerpadla mají kromě vytápění i funkci chlazení. V horkých letních dnech tak nahradí klimatizaci bez pocitu průvanu, a to téměř zdarma. Pokud takovou funkci chcete, je potřeba vybírat z tepelných čerpadel, které ji mají.

 

Které tepelné čerpadlo nastěhovat do domu?

Odpověděli jste si na všechny otázky? Pak máte jasno, která parametry a funkce musí splňovat ideální tepelné čerpadlo pro váš dům. Jenže tepelných čerpadel je na trhu několik tisíc. Které je to pravé? Odpoví vám nás online průvodce. Podle vašich odpovědí vybere právě to tepelné čerpadlo, které odpovídá vašim kritériím. Vyzkoušejte ho hned teď.

Spustit online průvodce výběrem tepelného čerpadla