Volejte ZDARMA: 800 888 101

Zpět na články

Instalace zemního tepelného čerpadla – Restaurace Lipno MOLO

Pokračovat ve čtení
Petr Bareš

Petr Bareš

V roce 2020 začal na břehu lipenské přehrady vyrůstat zbrusu nový exkluzivní komplex Lipno Molo. Areál, který kromě bytových jednotek, veřejné promenády a obchodní zóny zahrnoval i výstavbu restaurace s unikátním 150m dlouhým molem, nejdelším vnitrozemským molem ve střední Evropě. Investor projektu požadoval pro objekt udržitelný způsob vytápění, a tak jsme přišli s naprosto unikátní myšlenkou. Projekt tepelného čerpadla s kolektory umístěnými na dně Lipna tak, aby byla využita energie přímo z přehrady.

Jaké tepelné čerpadlo jsme použili?

Zadání bylo jasné – tepelné čerpadlo pro ohřev teplé vody, vytápění, chlazení a vyhřívání přilehlého bazénu v letních měsících. Vzhledem k velikosti objektu jsme sáhli do profesionální řady alpha innotec a zvolili zemní tepelné čerpadlo SWP 691.

Řada SWP vyniká velkým rozpětím nabízených výkonů. Tepelná čerpadla od 29 kW do 160 kW nabízejí široké využití. Díky možnosti kaskádového zapojení jsou ideální pro vytápění velkých objektů, jako jsou administrativní budovy, hotely nebo výrobní závody. Stejně jako jiná zemní tepelná čerpadla nabízejí funkci pasivního chlazení.

Proč zrovna zemní tepelné čerpadlo?

Instalace se nachází na lipenské přehradě. Proč jsme tedy nepoužili tepelné čerpadlo systému voda/voda? Je to sice nejúčinnější, ale zároveň i nejnáročnější řešení – neustále se měnící podmínky na straně zdrojové vody (průtok, teplota, čistota, tvrdost atd.) totiž přinášejí značné vícenáklady na údržbu. Právě proto jsme se rozhodli pro zemní tepelné čerpadlo. Voda z lipenské nádrže je v tom případě oddělená od chladivového okruhu pomocí potrubí umístěného na dně. Tento systém umožňuje servisně nenáročný provoz, který je navíc šetrný k okolnímu prostředí díky využití ekologické náplně.

Výhody systému země-voda

Jak tepelné čerpadlo v restauraci funguje?

V zimním období je jeho funkce jasná – ohřívání teplé užitkové vody a vytápění objektu. Tepelné čerpadlo v restauraci Lipno MOLO ale přináší užitek i během parných letních dnů. Celý systém jsme navrhli tak, aby jím bylo možno v létě vyhřívat plovoucí bazén a zároveň chladit interiér restaurace. Energie pro ohřev bazénu je v tu dobu absorbována právě z restaurace, čímž je dosaženo extrémně vysoké účinnosti. Jako bivalentní zdroj tepla je pak na místě instalován elektrokotel. Ten může vypomoci během extrémních mrazů nebo v čase, kdy je potřeba tepelné čerpadlo odstavit za účelem servisu.

Lipenská instalace v číslech

  • 3 300 m potrubí na ploše cca 1 200 m2
  • topný výkon tepelného čerpadla – 57,6 kW
  • chladící výkon tepelného čerpadla – 45,6 kW
  • COP za běžného provozu – 4,8

S jakými otázkami jsme se museli během realizace potýkat?

  1. Jaký typ vodní plochy lze využít a jaké musí mít parametry (hloubka, typ, vzdálenost od budov atd.)?
  2. Nezamrzne vodní plocha, když z ní budeme odebírat teplo?
  3. Jak je to s povolením?
  4. Jaká je ekonomika provozu takového projektu?
  5. Kolik stojí taková instalace?
  6. Jaká úskalí nebo problémy se mohou objevit při samotné instalaci?

Řešíte u vašeho projektu podobné otázky?

Rádi se vám budeme věnovat. Pokud si vyberete tepelné čerpadlo alpha innotec, všechny vyvstalé otázky si zodpovíme společně.

Napište nám