Volejte ZDARMA: 800 888 101

Zpět na články

Energetický štítek: Pomocník při výběru tepelného čerpadla

Pokračovat ve čtení
Petr Bareš

Petr Bareš

Chcete si pořídit tepelné čerpadlo, ale nejste si jisti, který typ je ten pravý pro vytápění vašeho bydlení? Užitečným pomocníkem při výběru může být energetický štítek. Možná ho dobře znáte z chladniček, praček nebo televizorů. Jde o označení produktu, které jasně a zřetelně informuje o jeho nejdůležitějších vlastnostech a skutečné energetické účinnosti. V případě tepelných čerpadel tak na první pohled zjistíte nejen informace o jejich výkonu, ale hlavně o efektivnosti vytápění.

Tepelná čerpadla musí být vybavena energetickým štítkem od září 2015. Tato povinnost vychází ze směrnic EU. Má spotřebitelům usnadnit srovnání a zároveň motivovat výrobce a distributory k vyvíjení ještě dokonalejších topných systémů.

Snadné srovnání energetické třídy účinnosti tepelných čerpadel

Nejdůležitější informací, kterou na energetickém štítku najdete, je třída energetické účinnosti. Topná zařízení jsou klasifikována podle stupnice od G po A++, přičemž A++ dlouho představovalo nejvyšší hodnocení. Nejnovější a nejhospodárnější modely však mohou být označeny dokonce štítkem A+++. Jde hlavně o zařízení, která využívají velkou část energie z obnovitelných zdrojů. Na štítku mohou být uvedeny také některé další informace, jako například hladina akustického výkonu ve vnitřních a venkovních prostorách.
energeticky-stitek-tepelneho-cerpadla

Jak se energetická účinnost tepelných čerpadel stanovuje?

Pro stanovení energetické účinnosti tepelných čerpadel se využívá sezónní průměrný topný faktor, označovaný jako SCOP. Jde o podíl celkového množství vyrobeného tepla a elektrické energie, kterou tepelné čerpadlo pro její výrobu spotřebovalo. SCOP se stanovuje pro celou topnou sezónu, nikoliv pro konkrétní teplotní podmínky. Díky tomu může velmi přesně určit účinnost tepelného čerpadla ve skutečném provozu.

Jaké další faktory zohlednit při výběru tepelného čerpadla?

Celkovou spotřebu energií tepelným čerpadlem ovlivňuje mnoho faktorů. Záleží také na vašich požadavcích na teplo v domě a ohřev vody nebo na tom, zda je k dispozici podlahové topení. Energetický štítek by tedy rozhodně neměl být jediným podkladem k rozhodování o nákupu tepelného čerpadla. Neztrácejte čas nekonečným srovnáváním a kontaktujte nás. Pomůžeme vám vybrat nejvhodnější tepelné čerpadlo pro váš dům.

Otevřít kontakt